Verdensteaterdagen 2012

Verdensteaterdagen 2012
Den 27. marts fejres Verdensteaterdagen over hele verden. Hvert år bliver en fremtrædende teaterpersonlighed bedt om at skrive en tale til dagen, den internationale hilsen. Den internationale hilsen er i år skrevet af John Malkovich, som hermed sendes med en opfordring om, at talen bliver læst højt på alle teatre i Danmark på selve Verdensteaterdagen den 27. marts.

Verdensteaterdagen og Ungarn
Verdensteaterdagen har i år 50 års-jubilæum. Dansk ITI har i år valgt at sætte fokus på situationen for teatret i Ungarn, hvor anerkendte teaterledere fyres, og hvor nye ledere ansættes på baggrund af deres politiske overbevisning snarere end deres faglige kompetencer.
Dansk ITI sætter en underskriftindsamling i gang på dagen til fordel for et frit og demokratisk teatermiljø i Ungarn – mere information følger.

Den internationale hilsen 2012
af John Malkovich

Jeg er beæret over, at ITI ved UNESCO har bedt mig om at bringe denne hilsen for at markere 50 års jubilæet for Verdensteaterdagen. Mine korte bemærkninger henvender sig altså til mineteaterkolleger, ligemænd, kammerater.

Må jeres arbejde være gribende og originalt. Må det være dybtfølt, rørende, tankevækkende og unikt. Må det hjælpe os til at reflektere over spørgsmålet om, hvad det vil sige at være menneske, og må den refleksion være velsignet af omsorg, ærlighed, oprigtighed og godhed. Må I overkomme modgang, censur, fattigdom og nihilisme, som mange af jer sikkert bliver nødt til. Må I være velsignet med evnen og styrken til at lære os om menneskets hjerteslag, i al sin kompleksitet, og med ydmyghed og nysgerrighed nok til at gøre det til et livslangt arbejde. Og må de bedste blandt jer – og det vil kun være de bedste blandt jer, og selv da kun i de mest sjældne og flygtige øjeblikke – lykkes i at fange det mest fundamentale spørgsmål – ”hvordan lever vi?”
God vind (og må jeres Gud være med på rejsen)
John Malkovich

(Oversat af Kim Dambæk)

John Malkovich Biografi:
John Malkovich er am. skuespiller, instruktør, dramatiker og filmproducent. I 1976 grundlagde han det berømte Steppenwolf Theatre Company i Chicago sammen med Terry Kinney, Jeff Perry og Gary Sinise. John Malkovich slog for alvor igennem for den større offentlighed i rollen som Valmont i Farligt Begær (Dangerous Liaisons, 1988)) instrueret af Stephen Frears, hvor han spillede sammen med Michelle Pfeiffer og Glen Close. Han har siden medvirket i over 70 film.
John Malkovich er Oscar nomineret to gange for bedste mandlige birolle; i 1984 for Places in The Heart og i 1993 for In the Line of Fire. Malkovich har ydermere modtaget priser for hans rollefremstillinger i Killing Fields, Dangerous Liasons, Being John Malkovich og Changeling.
I 2011 instruerede han sin tredje teaterproduktion i Paris Les Liaisons Dangereuses på Théâtre de l’Atelier. I Paris har Malkovich tidligere instrueret Hysteria (Marigny, 2002) og Good Canary (Comedia, 2007). For sidstnævnte modtog han Molière prisen for bedste produktion.

Læs John Malkovich tale på engelsk her: www.world-theatre-day.org/en/index.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.